Roof Renewal Complete at Petworth House
February 2, 2016

Originally, the roof at Petworth House consisted of a series of pitched roofs and valley gutters, which caused issues with leaks. A crown flat roof was placed over the entirety of these pitched roofs in the 1970s in attempt to solve the problem, the structures of which still exist within the roof spaces. At the time there was no budget for lead and thus it had an aluminium covering, which was beginning to fail in many places.

The National Trust asked us whether we could renew this roof covering with lead. To achieve this there was some reconfiguring of areas to ensure the bay sizes and drip heights were correct. We were also asked to introduce new man-safe systems including access ladders to the two flat roofs as well as the parapet gutters. A few render repairs, slate repairs and new access doors were also included in the works.

With the National Trust being keen on visitor engagement, from the outset of the job we were involved in the planning of a visitor stair and access platform alongside the contractors scaffold on top of the roof, providing views over the parkland and the roofing works. This was a great success: the visiting public loved the opportunity to see the works and the stunning views.

Roof Renewal Complete at Petworth House