Visitor Centre at Copper Kingdom, Amlwch

On the north coast of Anglesey, Amlwch is one of Wales’s most historic ports and in the C18th it was the world’s busiest exporter of copper ore. We have designed a Visitor Centre within a striking new building formed around the remains of the listed Copper Bins - where once copper was transported from Parys Mountain to the quayside, tipped down the rockface into the copper bins, and shipped worldwide from high level to the quayside. New has been blended with the old and traditional materials have been used in exciting new forms, allowing the new facilities to be enjoyed whilst appreciating the Copper Bins’ capacious volumes. A particular feature of the Visitor Centre is that the back wall of bins has been left exposed as a natural rock face, complete with running water and plant life. The water is collected in a drain at the base of the cliff and diverted into the harbour.

The Copper Bins project was undertaken for Mentor Môn and the Amlwch Industrial Heritage Trust, and funded with grant aid from the Heritage Lottery Fund and the Welsh Assembly. It was awarded the National Eisteddfod of Wales Plaque of Merit, the highest honour in Wales for an architectural project of its size.

Awards

  • National Eisteddfod of Wales Plaque of Merit
  • RIBA Awards 2014: Regional Finalist for Wales