Maggie’s Centre, St Bartholomew’s Hospital

London

We were honoured that Maggie’s Centres appointed us to advise on proposals to locate one of their cancer patient centres within the courtyard of St Bartholomew’s Hospital, London’s oldest hospital and one of its most significant historic and architectural settings.

Their architect, the internationally acclaimed Steven Holl, designed an addition to the 18th century Grade I listed north block, part of a composition by James Gibbs situated in the Smithfield Conservation Area. This replaced a post-war extension with a modern ‘urban townhouse’ in layered materials which actually and metaphorically acts as a beacon for the patients and families utilising the facilities therein.

Listed building consent and planning permission were obtained for these works with the advice of Donald Insall Associates’ Historic Buildings Consultancy team in 2014, and, in addition, alterations to the facilities in the 18th century building were designed by Insall architects.